Inca putin despre religie

Precizez inainte de a incepe articolul ca sunt crestin ortodox si in mare parte sunt fericit cu acest statut. Intrebarile care urmeaza sunt, cred, tipice oricarui om.

Vorbeam cu un amic, aspirant la pozitia/titlul de preot si imi spunea ca cel mai mare pacat pe care il poti face este sa-ti schimbi religia, sa renunti la credinta actuala si sa te indrepti catre alta.

Intrebarea care imi vine in minte este evidenta: De ce sunt fortat sa cred in anumite lucruri si sa ader la o religie pe care parintii si imprejurarile sociale mi le impun la nastere, de ce sunt botezat in acea religie cand eu nu am niciun drept la alegere si de ce atunci cand devin constient de lucrurile care ma fac pe mine fericit si in care cred sunt fortat sa raman la alegerea facuta de altii pentru ca altfel as face cel mai mare pacat ? Unii ar putea spune ca, stai putin, faci cel mai mare pacat in ceea ce priveste religia pe care o parasesti, dar in schimb faci cel mai bun lucru posibil cat priveste religia nou imbratisata. Totusi, avand in vedere ca tot ce e dupa viata pamanteasca e atat de neclar, ramai cu constiinta afectata de faptul ca ai facut cel mai mare pacat.

Prima impresie e iarasi, evidenta: Obiectivul suprem al religiei este sa se extinda, sa acapareze cat mai multi credinciosi, sa devina religia unica din lume. Cum sa faci mai bine acest lucru daca nu prin fortarea aderararii la credinta atunci cand omul nu are cum sa faca alegerea, si apoi impunerea legii supreme: daca pleci, ai pacatuit in modul cel mai grav. Inainte (evul mediu) mai era si alta cale de extindere: cruciadele. Acum insa, nu se mai poate pune problema asa.

Nu e o intrebare de al carui raspuns depinde apartenenta mea la religia curenta sau nu. Sunt fericit cu religia pe care o am si cred ca asta e cel mai important lucru pe care religia il poate face: sa te faca fericit, dar daca tot suntem in preajma acestor sarbatori care ne apropie de Dumnezeu atunci cred ca e normal ca aceste intrebari sa-si faca loc catre suprafata si sa-si gaseasca exprimare intr-un articol pe acest blog.

Razvan

Un comentariu

Din categoria Razvan

Un răspuns la „Inca putin despre religie

  1. unomsimplu

    Ai fost crescut in spiritul convingerilor parintilor tai, iar aceasta ar putea fi un lucru bun. Dumnezeu vrea ca parintii sa-si instruiasca copiii (Deuteronomul 6:4-9; 11:18-21). Scripturile ne indeamna sa avem respect fata de convingerile parintilor (Efeseni 6:1). Insa vrea Creatorul nostru sa credem unele lucruri doar pentru ca parintii nostrii cred? Vezi 1 Ioan 4:1.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s