Poker vs. BvB

Am avut o scurtă discuţie cu doi reprezentanţi ai Bursei de Valori Bucureşti. Nu sunt un investitor însă mă interesează cu siguranţă şi am avut astfel prilejul să aflu orice informaţie am dorit de la ei. Folosind abordarea standard, mi-au explicat iniţial cum majoritatea populaţiei nu are idee despre ce înseamnă bursa de valori şi ştie doar că se tranzacţionează „chestii” în cel mai bun caz. Au abordat problema riscului mediu implicat şi siguranţei relativ mari care vine din prisma faptului că se cunosc toţi parametrii, nu există necunoscute şi teoretic se poate prevedea orice fluctuaţie. Apreciind gradul mare de simplificare din explicaţia domnului şi sesizând intenţia sa de a atrage investitori cât mai mulţi printr-o prezentare idealizată, nu am putut să nu observ legătura dintre problemele care se pun la bursă şi jocul de poker. Nu degeaba se zice că „joci la bursă” şi nu degeaba sunt riscuri şi probabilităţi implicate. Mecanismele diferite prin care funcţionează cele două jocuri ascund în esenţă o abordare asemănătoare.

Asemănător prezentării domnului de sus, pot spune şi eu că jocul de poker este neînţeles de foarte multă lume care îl categoriseşte ca joc de noroc. Investiţia la bursă are asociată de asemeni un nivel de risc, în funcţie de cât de bine te-ai orientat, dar investitorii buni te învaţă să încerci întotdeauna să minimizezi riscurile. O investiţie extrem de riscantă nu se merită pentru că atunci tot ce faci este să joci la noroc. În jocul de poker intervine deasemenea noţiunea de investiţie asociată cu grad de risc atunci când pui bani în pot pentru cărţile care le ai în mână. Nu poţi ştii ce cărţi au în mână adversarii însă jucătorii buni de poker te învaţă să citeşti adversarul după istoria mâinilor jucate de el. Există un grad de necunoscut însă o observare atentă a jucătorilor şi acţiunilor din jurul tău te pot ajuta mult în decizia ta. Urmărirea indicilor pieţei bursiere, orientarea eficace şi urmărirea atentă a acţiunilor ce au loc la bursă te ajută mult în luarea unei decizii de investiţie.

Asemănarea fundamentală însă între aceste două jocuri este noţiunea de investiţie pe termen lung. Chiar şi mulţi din cei care joacă poker nu înţeleg şi nu aplică acest lucru. Orice sesiune de joc e un mic pas spre obiectivul final, îndepărtat. Pierderile sunt inevitabile dar trebuie să ai un suport financiar cu care să le acoperi. Jocul e statistic, de aceea trebuie jucate doar mâinile cu probabilitate mare de câştig. Cea mai importantă idee din poker se poate exemplifica aşa: dacă în 2 din 5 cazuri vei pierde cu mâna pe care o ai iar în celelalte 3 vei câştiga atunci e întotdeauna profitabil să joci această mână, chiar dacă vei pierde de 10 ori la rând jucând-o, sau chiar de 20 de ori, pentru că statistic mâna e profitabilă, iar pe termen lung, dacă joci mâna de 100 000 de ori, atunci când tragi linie vei ieşi în profit pentru că asta dictează probabilitatea de câştig a mâinii. Investiţia pe termen lung este scopul oricărui jucător la bursă pentru că investind o sumă mică de bani fără acoperire atunci tot ceea ce face este să joace la noroc.

Domnului de la BvB nu am apucat să-i povestesc în detaliu despre aceste asemănări deşi discuţia pornise pe acest făgaş la un moment dat, însă sunt convins că le-ar fi sesizat şi el. Vă doresc curaj în abordarea jocurilor şi spor la bani, fie ca vin de la poker sau din investiţii la bursă. 🙂

13 comentarii

Din categoria Razvan

13 răspunsuri la „Poker vs. BvB

 1. Alina

  …..dar unde oare te vei opri cu similitudinile dintre cele 2 notiuni care difera pana la urma de la cer la pamant, macar pentru ca BVB este o institutie certificata si o sursa relativ sigura de venit in care conteaza o analiza fundamnetata a pietei si nu felul in care iti intra „mainile”.( sper ca ma exprim cat de cat corect…nu sunt pasionata de pocker dupa cum bine stii)
  Si mai e ceva….(paragraful 2..randul 4)..fals!! Un investitor bun este dator sa afle in primul rand care este profilul tau fata de risc( daca esti riscofil sau riscofob) si sa iti propuna solutii abia atunci.
  Tu vorbesti despre ” investitie riscanta” si ii asociezi termenul de joc de noroc…nici cu asta nu sunt foarte de acord pentru ca piata este previzibila si exista o mare eficienta informationala asadar nu vad deloc legatura…cu cat ai mai multa informatie cu atat poti urmari evolutia unei investitii mai eficient si deci norocul nu are absolut nici o legatura aici…

 2. Hi, nice to see you around here.
  Scopul articolului a fost să scuture puţin percepţia larg răspândită cum că jocul de poker este un joc de noroc. Am încercat să fac asta comparându-l cu un mecanism despre care s-au mai auzit câte ceva, respectiv bursa de valori. Iar la tine se pare că nu am reuşit pentru în continuare îl consideri joc de noroc 🙂 Să mai încerc o dată.
  Spui că BvB este o sursă relativ sigură de venit în care contează o „analiză fundamentală a pieţei şi nu cum îţi intră mâinile”. Asta e exact greşeala care o face toată lumea. Am încercat să arăt că pokerul se joacă pe termen lung, nu pe mâini individuale. Acelaşi lucru îl spun şi eu despre poker, că este o sursă relativ sigură de venit, în care contează o analiză fundamentală a jucătorilor şi a felului lor de joc – ca şi cum ai analita piaţa. Binenţeles, şi la tine ca şi la mine, analiza o faci dacă eşti competent. Dacă nu ştii ce faci, bursa, sursa ta care o consideri relativ sigură de venit te face să pierzi bani mai repede decât poţi zice poker. Dacă ar fi sursă sigură de venit pentru toată lumea, indiferent de gradul de înţelegere, well hell, de ce nu joacă şi popa Ghiţă de la sat, că doar tot ce trebuie e să bage bani, nu ? Observi ironia şi în acelaşi timp că vreau să îţi atrag atenţia că sunt ambele surse sigure de venit dacă ştii cum să le abordezi.
  La paragraful 2 rândul 4, recunosc, ce am scris a fost influenţat de modul meu de abordare, mai ales că am spus că nu sunt investitor şi e normal să încerc apa cu degetul mai întâi, nu să mă arunc fără minte cu capul înainte. Totuşi, investiţiile extrem de riscante nu ştiu dacă se merită oricum şi dacă cineva sensibil la minte le face. Banii nu se fac printr-un boom decât la loto, ci clădind ceva prin câştiguri în incremente.
  Mai departe: Investiţie riscantă şi joc de noroc. Piaţa e previzibilă. Exact ce spui tu acolo am scris în articol, că norocul nu are nicio legătură cu nimic aici, dar am încercat să arăt cazurile extreme unde limita fină dintre joc de noroc şi un joc planificat, relativ sigur dacă e bine gândit şi analizat se rupe. Evident că e previzibilă piaţa, la fel cum e previzibil şi un jucător care plusează doar atunci când are mâini foarte bune şi în rest se aruncă. Dacă ştii să vezi şi să înţelegi acest „previzibil” atunci totul se transformă în investiţia sigură de care vorbim amândoi.
  În spatele unor preconcepţii de-ale tale se ascund unele mecanisme care dacă îţi sunt dezvăluite vei începe să le apreciezi. Puţin mai multă deschidere…:)

 3. Ela

  You could be right..

 4. Anca

  Nu am mai intrat de mult pe site-ul asta dar cand am vazut BvB mi s-au facut ochii precum cepele. Eu una sunt extrem de interesata de bursa si sper sa incep sa investesc cat mai curand. Mi se pare buna comparatia si sunt de acord cu ea. Sigur, incarcatura emotionala e mai mare, ca joci cu sume mari de bani.
  Succes la bursa (poker)!

 5. Si eu sunt de acord cu comparatia :p Faptul ca se joaca pe sume (mari) de bani cred ca face tot farmecul, in cazul ambelor „jocuri”.

 6. Claus

  😐 pokerul a fost mereu un joc de noroc si asa va ramane…statisticile si incercarile de controlare a tuturor variabelor care intra in componenta sa nu sunt decat incercarile (futile) ale oamenilor de a controla fiecare aspect al vietii. Cel mai clar exemplu este jocul la sigur. In acest caz vei intra in pot doar daca ai in mana carti „mari”…perechi sau „carti cu figuri”. Dar nu vei fi singurul care va intra in pot…statistic, poti la fel de bine juca 100000 de maini cu orice combinatie de carti…depinde cum abordezi fiecare mana si cum o abordeaza adversarii tai, pentru ca nu joci cu un perete care va plati mereu la fel sau va face acelasi joc… Este un singur motiv pentru care nimeni nu castiga constant la poker…se cheama hazard…si nu poate fi inlaturat niciodata din joc…uita-te la cateva emisiuni de poker..la turnee finale..ai sa vezi ca toti pierd oricum joaca…pentru ca sunt unele variabile care nu pot fi niciodata controlate… Nu incerca demonstrezi ca aerul e mai greu ca apa…

 7. Claus

  P.S. I’m bored…:)

 8. Sa inteleg ca atunci cand nu esti plictisit nu vorbesti despre subiecte pe care nu le cunosti. Pe de alta parte, reactia normala a oricui la ceva nou, neexperimentat si neinteles este de respingere. Toti necunoscatorii se ridica si incearca sa-ti arate ca „studiul” facut de ei in „nenumaratele” maini jucate a demonstrat ca pokerul e un joc de noroc si ca nimeni nu castiga constant din cauza hazardului. Stii ce e asta ? Acelasi lucru ca si cum te-ai opri la clasa a 5-a la matematica si ai trage ganditor concluzia ca tot ce-ti trebuie pentru a intelege matematica e sa faci adunari, scaderi si inmultiri. De la nivelul tau atat se vede. Ce rari sunt oamenii care spun sincer, ma, eu tot ce am jucat am jucat incercand singur sa inteleg jocul, m-am uitat si eu de cateva ori la televizor si mi se pare ca e asa si asa. Toti pierd la poker, adevarat, nimeni nu castiga constant (adica 100% constant), iarasi adevarat, dar tu nu ai inteles ideea fundamentala, si alaturi de toti ceilalti jucatori amatori nu o sa o intelegeti decat daca v-o zice cineva: pokerul se joaca pe termen lung. Trebuie sa ai bani sa-ti acoperi pierderile inevitabile. Toti ce-i pe care ii vezi la tv sunt mereu aceiasi pentru ca ei au castigat de s-au spart, mai si pierd, dar pe termen lung, castiga. Vezi ca mai sunt vreo doua idei bune in text, incearca sa le intelegi si pe alea, inclusiv aia cu 100 000 de maini, pe care iarasi nu ai inteles-o si poate data viitoare cand vrei sa-ti sustii o idee ai si resurse.
  Good luck!

 9. Claus

  Asa-i…m-ai demontat….esti tare…nu pot sa ma compar cu un om care joaca pe termen lung…3 ore? 😕 sau iti pierzi noptile la cazinouri? nu-s de mine, necunoscator, dar , daca vrei, si poti, poate te sun si imi explici tu toate regulile complicate ale acestui joc pentru cunoscatori…amatorii ca mine doar incearca, pe cand adevaratii jucatori, ca tine…

 10. Acum faci si acuzatii personale. Cei care ma cunosc (tu nu intri in aceasta categorie) iti pot spune fara sa se gandeasca ca atunci cand abordez un subiect, mai ales pe acest blog, inseamna cel putin ca am petrecut destul timp in mediul subiectului incat sa trec de primul contact, de prima impresie si am destule notiuni de nivel intermediar legate de subiect. Daca citesti cu atentie ce am scris eu, nu am zis niciodata ca sunt cunoscator, sau ca sunt mare jucator, m-as minti singur si as da dovada de lauda goala. Tot ce am vrut sa explic in articol, iar tu ai atacat direct, fara resurse insa si informatii cu care sa sustii atacul, au fost, pe langa legatura cu BvB, unele aspecte de nivel intermediar ale jocului necunoscute de multi jucatori.
  Citind 3 carti de referinta(vezi D. Sklansky) legate de subiect (una despre teoria generala a pokerului, alta despre tournament hold’em, iar alta despre low-limit hold’em), petrecand zile la rand asezand cate 5 carti pe masa timp de o ora – doua numai pentru a-mi dezvolta un instinct natural de a descoperi cat mai repede mana maxima (asa numitul „nuts”) si incercand sa aplic cele invatate in cat mai multe jocuri, cred ca sunt indreptatit sa pomenesc 2 – 3 idei despre poker si sa apreciez pe cineva care spune ca jocul e de noroc si dominat de hazard, ca fiind un necunoscator al fenomenului.
  S-ar putea sa te surprinda, dar chiar si atunci cand scriu un blog, unii oameni isi petrec mult timp intorcand subiectul pe toate partile, analizand complet si niciodata fara sa inteleaga binisor subiectul.

 11. Claus

  Imi cer scuze. Fiecare vede altfel jocul. Dar faptul ca ai o strategie pe termen lung nu schimba cu nimic faptul ca primesti 2 carti in mana si se intorc 5 pe masa. Intrii in joc cand ai o mana buna si te arunci cand nu o ai…dar nu poti influenta cu nimic cartile pe care le primesti…

  • Alin

   Salut

   Nu prea las yo mesaje si nici nu prea ma bag in discutii pe blog,dar,in ultimul tau post claus chiar simt nevoia sa te contrazic.NU EXISTA strategie pe termen lung…exista doar jucatori care fac abstractie (indraznesc sa spun totala uneori) de carti;pokerul nu este un joc de carti,este un joc de oameni,de sentimente,de stapanire de sine si cel mai important de abilitati.Imi cer scz ca m`am bagat in subiect dar n`am rezistat.bft:)

 12. allin

  Am intrat din intamplare pe blogu asta….un lucru nu inteleg eu aici….cum puteti sa va dati toti cu parerea despre poker…cand voi nici nu stiti despre ce este vorba?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s